Mi az izzadás szerepe?

Az izzadásnak testünk hőszabályozásában van fontos szerepe, de jelentős a kiválasztó és méregtelenítő funkciója is. Verejtékezés nélkül nemcsak túlhevülhet a testünk, de a szerveinkre is nagyobb teher hárulhat.

Mire figyeljünk oda, amikor dezodort választunk?

A hónaljunk az egyik legérzékenyebb területünk, nem hiába van ennyire védett helyen. Ezért fontos, hogy a választott dezodorunk minél kevesebb káros anyagot tartalmazzon. A dezodorgyártók többféle kritikus anyagot használnak annak érdekében, hogy egész nap komfortosan érezzük magunkat. Az egyik ilyen anyag az alumíniumsó, mely a verejtékmirigyek kivezető nyílását tömíti el, ezzel akadályozva az izzadást, a toxikus anyagok távozását a szervezetünkből. Bár döntő erejű bizonyíték még nem született, de többször tették felelőssé az alumíniumvegyületeket a mellrák kialakulásáért. A magas alkohol tartalmú dezodorok pedig könnyen kiszárítják a bőrünket ezzel irritációt, bőrpírt okozhatnak.

Miért működik máshogy egy alumínium sós és egy természetes hatóanyagokat tartalmazó dezodor?

Ha alumíniumsó tartalmú dezodort választunk, akkor már nem csak dezodorálásról, hanem izzadásgátlásról beszélünk. Ezzel szemben a natúr dezodorok a verejtékezést alapvetően nem gátolják, a benne lévő növényi hatóanyagok természetes módon veszik el a kellemetlen szagokat. Fontos, hogy értsük a dezodorálás és az izzadásgátlás közötti különbséget, mert így könnyebben el tudjuk dönteni, hogy egy-egy élethelyzetben melyikre van szükségünk, annak érdekében, hogy feleslegesen ne terheljük a szervezetünket.