Ma már nagyon sokan ismerik és szeretik a különféle natúrkozmetikumokat, bőrük és hajuk ápolására a világért sem használnának mást. Azonban ha fogápolásról van szó, némelyek elbizonytalanodnak: tisztán természetes összetevőkkel is el lehet érni azt a hatást, melyet a hagyományos fogkrémeknél megszoktunk? Erről beszélgettünk dr. Balsai Tamással, a Perfect Smile Fogászati és Implantációs Központ orvosigazgató-tulajdonosával.

Mennyire lehet hatásos egy fogkrém, mely nem tartalmazza a szokásos hatóanyagokat?

El kell oszlatnom egy félreértést: a natúr fogkrémek vegyszermentesek, de ettől még teli vannak kiváló hatóanyagokkal! A gyógynövények kivonatai és az egyéb természetes összetevők, például az ásványi anyagok rendkívül hatékonyak, nagyon jól ellátják a feladatukat.

Melyek ezek a feladatok, mit kell tudnia egy jó fogkrémnek?

A fogkrémeknek nagyon sok funkciójuk lehet, és egyénenként is változhat, hogy kinek mi a legfontosabb. Az alapfeladatok azonban állandóak: el kell távolítaniuk a lepedéket a fogzománc felsértése nélkül, baktériumellenes hatást kell kifejteniük, nyugtatniuk és erősíteniük kell a fogínyt, fehéríteniük kell a fogakat, és azt is elvárjuk tőlük, hogy kellemes leheletet nyújtsanak. Mindez tökéletesen megvalósítható kizárólag természetes összetevők alkalmazásával is.

Milyen összetevőkre gondol?

A natúr fogkrémek készítői sokféle összetevő közül válogathatnak. Például az aktív szén és a tengeri só kiválóan tisztít és fehérít, a zsálya, a kamilla és az aloe vera nyugtatja, erősíti a fogínyt, a teafaolaj antibakteriális hatásáról már szinte mindenki hallott, a borsmenta pedig friss illatúvá teszi a leheletet.

Fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémet válasszunk?

Semmilyen tudományos kutatás nem mutat arra, hogy a fluoridos fogkrémek használatának bármiféle káros hatása volna. Nyugodtan választhatunk fluoridosat vagy fluoridmenteset is, sőt váltogatni is lehet őket.

Nemcsak a fogkrém, hanem a fogmosás technikája is sokat számít. Ön szerint tudunk fogat mosni?

Mint mindenen, ezen is lehet tökéletesíteni. Az egyik tippem az, hogy a fogkefét negyvenöt fokos szögben tegyük a fogainkra, és nem túl erősen, 15-20-szor körkörösen dörzsöljük meg a fogfelszínt. Így haladjunk 2-3 foganként végig, majd következhet a rágófelszínek tisztítása. Egy alapos fogmosásnak legalább két percig kell tartania. Javaslom azt is, hogy az esti fogmosást semmiképp ne hagyjuk ki, mert éjjel sokkal jobbak a körülmények a szánkban a baktériumok szaporodásához. Ne engedjük, hogy ellepjék és lassan lebontsák fogainkat!